Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Vítejte v Orwellistánu: Všechna prasata jsou si rovna, jen některá si jsou rovnější. Doporučený

  • úterý, úno 28 2023
  • Napsal(a)  PETR ŽANTOVSKÝ, mediální analytik
Panečku to jsme na ty hlupáky vyzráli, co soudruzi Panečku to jsme na ty hlupáky vyzráli, co soudruzi

Jak jsem se tuhle na webu dočetl, podle předběžných výpočtů vzrostl Index spotřebitelských cen (The Harmonised Indices of Consumer Prices, HICP) v Česku meziročně o 17,3 % (v červnu o 16,6 %). Podle bleskových odhadů Eurostatu byla meziroční změna HICP v červenci 2022 za Eurozónu 8,9 % (v červnu 8,6 %), na Slovensku 12,8 % a v Německu 8,5 %. Podle portálu kurzy.cz měly na meziroční růst cenové hladiny na konci roku 2022 největší vliv ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a ceny v oddíle bydlení. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly vyšší zejména ceny mouky o 42,0 %, chleba o 37,6 %, drůbežího masa o 42,8 %, polotučného trvanlivého mléka o 55,4 %, vajec o 92,4 %, olejů a tuků o 38,2 % a cukru o 98,9 %. V oddíle bydlení kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 5,9 %, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 20,8 %, vodného o 5,3 %, stočného o 6,4 %, zemního plynu o 140,2 %, tuhých paliv o 66,4 % a tepla a teplé vody o 28,8 %. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle stravování a ubytování, kde byly vyšší ceny stravovacích služeb o 26,1 % a ceny ubytovacích služeb o 21,3 %.

 

To je půlka sdělení, Druhá by mohla být výčtem toho, co nám naše slavná liberálně demokratická vláda slibovala: Například „nebudeme zvyšovat daně“, a vida, už máme na stole tzv. válečnou daň, která má vyrovnávat zvyšující se ceny komodit spojených s naším nesmyslným ukrajinským angažmá. Vedle toho se rokuje o mnoha podobách zvyšování daní, o nichž ministři nominálně pravicové vlády tvrdí, že jsou nutné. Něco tu nehraje. Daně obvykle zvyšují vlády levicové. Ale to asi patří k současnému zmatení pojmů, panujícímu v celé euroatlantické sféře.
K tomu je nutné připočíst zvyšování věku odchodu do starobního důchodu, znevýhodňování, ba dokonce znemožňování předčasného odchodu do důchodu, nivelizaci důchodů v neprospěch těch, kdo dlouhá léta přispívali do důchodového systému, který na ně teď udělá leda dlouhý nos.
A to už vůbec nemluvíme o desítkách miliard, transferovaných v podobě zbraní a podobného materiálu na Ukrajinu, do války, jejíž nejsme součástí, protože Ukrajina není členem NATO, a my tedy nemáme vůči ní žádnou povinnost ve smyslu článku 5 zakladatelské smlouvy paktu o kolektivní obraně. Je to tedy jen aktivita naše, patrně motivovaná zahraničními mocnostmi, ale to není omluva. Výsledkem je postupná, ale dosti rychlá pauperizace nejen chudé, ale už i střední třídy naší společnosti. Jaká vysvětlení slyšíme od nejvyšších politických míst? Je prý je to nutnost. Musíme si přece utáhnout opasky, když jde o „takové věci“.
 
Jenže opravdu si ten opasek utahujeme všichni rovně a demokraticky?
Pár dalších čísel mluví o něčem jiném. Platy vrcholných politiků od ledna vzrostly o zhruba 12,7 procenta. Podle sdělení ministerstva práce a sociálních věcí, které bylo publikováno ve Sbírce zákonů, poslanci a senátoři si polepšili měsíčně o 11 600 korun na 102 400 a prezident o 38 500 na 341 200 korun. Předsedové obou parlamentních komor a premiér budou příští rok pobírat 274 800 korun a místopředsedové Sněmovny a Senátu a ministři 195 300 korun. Nárůst u nich bude činit 31 000 korun a 22 100 korun. Odměna místopředsedy vlády vzroste o 26 600 korun na 236 000 korun a předsedů parlamentních výborů, komisí a delegací o 16 300 korun na 144 100 korun. Místopředsedové senátních a sněmovních výborů a předsedové podvýborů si polepší o 13 900 korun na 123 200 korun. A k tomu musíme připočíst kdejaké náhrady pro všechny typy funkcionářů, rovněž skokově vyšší. Suma sumárum? Na platy ústavních činitelů počítá státní rozpočet s 6,47 miliardy korun, což asi o 730 milionů korun víc než letos.

V jedné slavné knize zněla věta: Všechna prasata jsou si rovna, jen některá si jsou rovnější. Vítejte v Orwellistánu!


 (rp,prvnizpravy.cz,petrzantovsky,foto:arch.)
Číst 350 krát
Ohodnotit tuto položku
(2 hlasů)
Zveřejněno v SPOLEČNOST

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %