Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Na křižovatkách života si uvědomíme jeho pravou podstatu Doporučený

zleva Edita Randová, Lukáš Herold, radní pro kulturu Úřadu městské části Praha 5, Pavel Veselý a Renáta Lucková zleva Edita Randová, Lukáš Herold, radní pro kulturu Úřadu městské části Praha 5, Pavel Veselý a Renáta Lucková snímek Ivana Haslingerová, revue Fragmenty

V krásných prostorách vily Portheimka Galerie D v Praze na Smíchově proběhla unikátní výstava fotografií s názvem Křižovatky života fotografky a novinářky Renáty Luckové, doplněné texty a povídkami novináře a spisovatele Pavla Veselého.  Výstava má svůj filozofický podtext, má přivést člověka k zamyšlení o svém životě i ve vztahu k ostatním lidem, o smyslu života vůbec. I o tom, že i v těžkých časech můžeme nalézt něco či potkat někoho, kdo nebo co pro nás bude inspirací a pro koho nebo pro co stojí za to žít. „Ústřední téma výstavy "Křižovatky života" je, že každý z nás se během svého života několikrát ocitl na křižovatce - své Křižovatce života. Při tom se ocitáme na určitém místě, v určitém okamžiku, a potkáváme různé lidi, kteří nás nějakým způsobem ovlivnili. Stojíme-li na své křižovatce života, je jen na našem rozhodnutí, jakou cestu zvolíme dál. A ne vždy ta hlavní musí být ta správná,“ říká autorka fotografií Renáta Lucková. „Fotografie jsou tématicky propojené s reportážní fotografií a zájmy Renáty o cestování a přírodu, doplněné mými texty, povídkami a komentáři“ dodává k tomu Pavel Veselý.

Oba autoři se v minulosti ocitli na takových křižovatkách, kdy jim šlo opravdu o život. Jednak po autonehodě a ochrnuté noze u Renáty Luckové, tak i po onkologickém onemocnění u Pavla Veselého.

Oba se shodují na tom, že na takových křižovatkách si uvědomili pravou podstatu života a jak důležité je ve správnou dobu najít toho správného člověka ve správnou dobu v kritické situaci života.  „Vážíme si od té doby ještě více života, každého dne a především krásného a pevného vztahu. Bez toho, abychom spolu soupeřili, ale ve vzájemné úctě a respektu jeden k druhému“,  uvedla Renáta Lucková souhlasně k tomu, jak se doplňují oba autoři, kteří jsou zároveň již deset let partnery v životě.

 Věříme, že výstava přinese návštěvníkům nejen zážitek z krásných fotografií, ale i ze zajímavých textů. A že se mnohý z nich zamyslí nad svým životem a pomůže mu překonat s větším nadhledem a nadějí do budoucna jeho životní problémy. Po jejich překonání na něj ještě může čekat hodně štěstí stejně jako na Pavla a Renátu.

Vernisáž výstavy obohatila svým vystoupením umělecká ředitelka mezinárodnímu hudebnímu festivalu Tóny nad městy, mezzosopranistka Edita Randová hostující v mnoha zemích světa. 

Na výstavě si mohli návštěvníci prohlédnout na fotografiích  mnoho zajímavých osobností

Nemohly samozřejmě chybět fotografie J. Em. Dominika kardinála Duky, arcibiskupa pražského a primase českého

Na výstavu se zašel podívat i tiskový tajemník prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček, který budil, jak je již zvykem, zájem přítomných dam. Společnému fotu neodolala ani paní Edita Randová

 

Bylo možné uvidět i knihy o kardinálu Dukovi a Beranovi, na nichž se spolupodílel nebo je celé sepsal Pavel Veselý.

Nezbývá než popřát autorům výstavy, aby jim do další práce i do soukromého života žehnal i nadále Bůh. 

 

Záštitu nad výstavou Křižovatky života převzali Městská část Praha 5, Kulturní komise ČR a Kulturně-hospodářská revue Fragmenty. Hlavním partnerem výstavy je CeWe Color a.s. 

Snímky Ivana Haslingerová, Kulturně-hospodářská revue Fragmenty

Číst 7348 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v UMĚNÍ

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %