Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Déjà vu Doporučený

  • čtvrtek, srp 17 2023
  • Napsal(a)  IVANA HASLINGEROVÁ , šéfredaktorka revue Fragmenty
Na demonstraci proti pořítomnosti cizích vojsk na našem území nechyběli ani zástupci uskupení Akce D.O.S.T. zvaní dosťáci Na demonstraci proti pořítomnosti cizích vojsk na našem území nechyběli ani zástupci uskupení Akce D.O.S.T. zvaní dosťáci snímek Michal Haslinger, Fragmenty

Po přečtení výzvy ke generální stávce 12.9.2023 mi okamžitě vyvstalo v mysli slova Déjà vu. Neboli  „již viděno". Měla jsem okamžitě intenzivní pocit prožité generání stávky v roce 1989. Jak jsme tehdy vyšli všichni vědci ze svých pracoven před Ústav fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV s nadějí v lepší časy bez komunistické nadvlády. I když jsme nedoufali, že se tak opravdu stane. Ale netrvalo dlouho a komunistická vláda padla. Nikdo, kdo nezažil tehdejší nadšení, které následovalo v devadeátých letech po převratu, neumí pochopit moje zklamání, že za cca 30 let od té doby nás neschopní vládci dovedou do stejně zoufalé situace jako tehdy komunisté. Po ekononomické stránce dokonce ještě hoší. Zadlužení státu 300 miliard Kč nezbylo ani po nich. Vzpomínám, že po nich zbyly v Konsolidační agentuře nevymahatelné dluhy "pouhých" 160 miliard Kč.  

S tehdejším zadlužením se ale Čalfova vláda se skvělým ministrem financí Václavem Klausem vypořádala se ctí a pouze zrušení komunisty používané záporné daně z obratu vedlo ke chvilkové inflaci kolem 15 %. Okamžitě ale nejohroženější skupiny dostaly kompenzace a netrvalo ani rok, dokonce spíše méně a bylo vše vyřešeno a již tehdy navrhoval Václav Klaus prosadit zákon o vyrovnaném státním rozpočtu. Přeloženo do neekonomické mluvy - místo dluhu 300 miliard Kč by tam nyní stálo 0 Kč. Pak to tehdejší parlament odložil, ale to je na jiný článek. Zde můžeme pouze konstatovat že nikdy v dosavadních dějinách naší země (kromě války a i to si nejsem jista) jsme takový stav jaký nastolila vláda Petra Fialy nezažili. 

A nejde to svádět na kovidovou krizi vypuknuvší před 4 lety. Bylo by to stejné jako by vláda Václava Klause nastopuivší po vládě Čalfově sváděla své vyslledky na komunisty vládnoucími před 4 lety. Naopak tehdy vzrostl státní rozpočet no 6,4 % což tehdejší ministr Vladimír Dlouhý nazval zlatou dobou naší země. A to prosím byl bývalým komunistou a nikoliv členem ODS, jak si mnozí nyní řekli.

Text k fotu: Proti diktátorskému chování premiéra Fialy demonstrují nejen běžní občané, ale i politici. Snímek je z demonstrace pořádané Trikolórou a SPD na Malostranském náměstí v Praze proti schválení smlouvy o obsazení naší země americkým vojskem, kterou prosadil bez schválení parlamentních výborů premiér při uzavření ulic vedoucích k budově Parlamentu, aby tam nemohli přijít protestující občané. Snímek Michala Haslingera zachycuje místopředsedu Trikolóry Petra Štěpánka při příjezdu na demonstraci (první vpravo) 

Smluvu navíc vláda presentuje jako obrannou, ale obranu za nás řeší smlouva s NATO. Američané to dobře vědí, proto také obrana stojí jen v jejím zavádějícím názvu. O obraně v ní není ani zmínka. Jde o výhradně dvoustrannou smouvu pojednávající za jakých podmínek u nás mohou pracovat američtí vojáci. A to velice podrobně. Smlouva o protektorátu byla napsána na 3 stránkách, smlouva se Sověty z roku 1968 měla 4 stránky a tato má 32 stran.  Podrobně je vše popsáno v článku: Vláda pohrdá nejen občany, ale dokonce parlamentem

Ale vraťme se k Déjà vu.

Zažila jsem jako poválečné dítě chudá a morálně děsivá padesátá léta. Pamatuji jak kolem našeho domku chodily plačící ženy tzv. kulaků, jak komunističtí vůdcové dávali vraždit své přátele. Ale nevzpomínám si, že by nebylo na nejzákladnější potraviny jako chleba, mléko, housky atd. Nyní jsem již na demonstracích hovořila s lidmi a dokonce i invalidy na vozíčcích o tom, že opravdu s penzí nevyjdou díky obřímu a zbytečnému mnohatisícovému zdražení elektřiny a nekoordinovaným nárůstům cen bytů a plynu. A pozor, týká se to nejen chudých důchodců. I bohatí občané, kteří dosud platili za luxusní byt několik desítek ticíc měsíčně na toto divoké skupování celých činžovních domů v lukrativních lokalitách bohatými naftovými miliardáři doplácejí. Aby se zbavili nájemníků, tak jim tito zvýší nájmy na několika násobky a soudy stojí slepě většinou na straně těch mocnějších. Ono také bohužel nemou stát proti zákonům. Nikdy jsem neslyšela, že by se parlament podobnou situací alespoň zabýval, když už neumí, či spíše nesmí, pozměnit zákon ve prospěch domácíh občanů a takovým excesům zabránit. 

Text k fotu: Na demonstraci nebyli nějací křiklouni, ale lidé obávající se o své životy a o to, z čeho budou žít, když vláda na ně vůbec nemyslí a nemá již ani na valorizaci důchodů, které jsou již nyní na úrovni žebračenek.   *   Snímek: Michal Haslinger, Fragmenty

Takže nezbývá než doufat, že po genegální stávce pocítím další Déjà vu a tato bezcitná a pyšná vláda padne jako tehdejší komunistická. Ale stejně jako tehdy tomu zatím nevěřím. Kéž bych se jako tehdy mýlila. 

© Kulturní komise ČR, z.s. 17.8.2023

Číst 482 krát
Ohodnotit tuto položku
(5 hlasů)
Zveřejněno v HOSPODÁŘSTVÍ

Fragmenty jsou též na X (Twitteru) i Facebooku

 Twitter (X)     Facebook  Linkedin   iDNES   

Nejvíce komentované články

NEJVÍCE ČTENÉ ČLÁNKY

Kliknutím na obrázek získáte článek


Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %